Apple CarPlay a Android Auto moduly

Inteligentní Apple CarPlay a Android Auto moduly. Většina dnešních vozidel na trhu disponuje multimediálními systémy na palubě vozidla, které již z výroby mají funkci Apple CarPlay, čili zrcadlení iPhone telefonu. Koupíte tedy vozidlo, které tuto funkci má a nebo je nutné tuto funkci aktivovat za poplatek uvolňovacím FSC klíčem. Majitelé vozidel starších ročníků, obvykle jsou to vozy do roku výroby 2015 / 2016 (v případě VAG koncernu), ale bohužel tuto možnost nemají a tehdy přicházejí na řadu naše inteligentní Apple CarPlay moduly. Instalace Apple CarPlay modulu je velmi snadná a rychlá. Žádné pájení a nebo úprava původní (originální) elektro-kabeláže vozidla, zapojení je doslova plug & play.

Apple CarPlay dnes patří mezi nejoblíbenější řešení. IPhone lze propojit s tímto modulem pomocí WiFi a Bluetooth, čili bezdrátově, tak i pomocí USB kabelu. Ovládání modulu, respektive iPhonu poté probíhá prostřednictvím multimediální výbavy vozu, hlasem, standardními ovládacími prvky nebo dotykovým displejem. Nejedná se o softwarové řešení, ale o softwarově-hardwarové komunikační řešení. Pomocí tohoto modulu se rozhraní iPhonu zrcadlí do stávajícího multimediálního systému.

Na displeji Vašeho multimediálního systému ve voze se zobrazují ikony aplikací, kterými Váš telefon disponuje. To Vám umožní používat telefon na cestách, aniž byste spustili oči z vozovky. Dochází ke kompletní synchronizaci iPhonu a systému automobilu. Jak prostředí iPhonu bude vypadat na displeji Vašeho systému ve voze můžete vidět na obrázcích níže.

Po připojení iPhonu k Apple CarPlay modulu doslova náš modul převezme kontrolu nad Vaším telefonem a již dále ho budete ovládat pomocí Vašeho infosystému ve vozidle. To platí u naprosto drtivé většiny aplikací a funkcí jako například obsluha navigace, pouštění písniček, čtení a psaní zpráv, telefonování a nastavování telefonu, poslech digitálního rádia atp. Jednoduše veškeré funkce a aplikace, které jsou určené pro Apple CarPlay najdete poté i na displeji Vašeho multimediálního systému vozu.

CarPlay je systém společnosti Apple, který Vám umožňuje připojit Váš iPhone, počínaje iPhone 5, k autu s podporou multimédií a integrovat Siri a další služby do systému vozu. K správnému fungování vyžaduje iOS 7.1 nebo vyšší. Apple není připraven na interakci se všemi aplikacemi, proto je používání programů třetích stran omezeno. To je způsobeno přísnými požadavky na rozhraní, specifika softwaru a nařízení evropské unie, kdy použité aplikace by neměly rozptylovat pozornost řidiče. To má zajistit dostatečnou bezpečnost při jízdě.

Inteligentní modul Android Auto.

Stejný příběh se odehrává i co se týče funkce Android Auto. Má přehledné rozhraní, ovládání probíhá prostřednictvím multimediální výbavy vozu, hlasem, standardními ovládacími prvky nebo dotykovým displejem. Počet funkcí, stejně jako u Apple CarPlay verze, je mnoho. Pro Android Auto byly vytvořeny desítky oblíbených aplikací, jen namátkou Facebook, Skype, Telegram, WhatsApp, Google mapy a další. Pro plnou funkčnost musí Váš smartphone používat Android 5.0 a vyšší.

Pro vybavení vozů funkcí Android Auto naše společnost s potěšením nabízí řešení ve formě inteligentních modulů. Inteligentní moduly umožňují používat Apple CarPlay nebo Android Auto v bezdrátové a drátové verzi na originálních multimediálních systémech zhruba od roku 2007 - 2020  (konkrétní zařízení se vybírá podle modelu a konfigurace vozu).

Pomocí ovládacích prvků ve voze můžete komunikovat s Apple CarPlay a Android Auto modulem pohodlně, rychle a bez nutnosti instalace externích ovládacích prvků. Instalace všech inteligentních Apple CarPlay a Android Auto modulů se provádí na originální konektory elektro-instalace vozidla, aniž by došlo k poškození a nebo úpravě standardní kabeláže vozu.

Všeobecná specifikace

Náš inteligentní Apple CarPlay a Android modul vybaven vestavěným přehrávačem médií, který umožňuje přehrávat prakticky jakékoli video z USB klíčenek a disků, tudíž lze modul používat i jako USB přehrávač filmů a videí. Níže najdete tabulku s podporovanými formáty.

Video Audio
MPG *.mpg MPEG1 (720×576), MPEG2 (1080P) *.mp3
MPEG *.mpeg MPEG1 (720×576), MPEG2 (1080P) *.wma
MKV *.mkv MPEG4 (1080P), H264 (1080P) *.wav
MP4 *.mp4 MPEG4 (1080P), H264 (1080P) *.aac
MOV *.mov H264 (1080P) *.alac
AVI *.avi MPEG4 (1080P), H264 (1080P)

Modul si dokáže zapamatovat místo přehrávání videa a zvuku a obnovit přehrávání od místa, kde bylo zastaveno. Rozhraní modulu také umožňuje připojit další externí zařízení, jako je zadní kamera, přední kamera, digitální TV tuner nebo DVD přehrávač. Zároveň jsou pro doplňkové vybavení kromě samotných video / audio vstupů implementovány výstupy pro napájení. Zařízení umožňuje nakonfigurovat automatickou aktivaci přední kamery při přesunutí voliče převodovky z polohy R do polohy D. Doba trvání přední kamery se nastavuje v rozsahu od 0 (vypnuto) do 15 sekund. Jazyk rozhraní je v angličtině (vícejazyčné menu), jazyk Apple CarPlay a Android Auto záleží poté na nastavení mobilu, podpora češtiny samozřejmostí.

Rozhraní modulu:

  • CAN vstup - pro připojení modulu k jednotce infosystému a jeho integraci do něj.
  • RF vstup - pro připojení WiFi a Bluetooth antény.
  • LVDS vstup - pro připojení  modulu k displeji infosystému.
  • USB \ VIDEO - vstup pro připojení Android telefonu a nebo USB média, dva video vstupy (RCA pro přední a zadní kameru), napájecí výstupy pro připojení dalšího externího zařízení, kabel zpětného signálu.
  • HDMI IN - vstup pro připojení jakéhokoli externího zdroje digitálního videa.

V nastavení iPhonu můžete přesně určit jak budou aplikace umístěny na displeji Vašeho auta. Siri může odesílat, číst nahlas a odpovídat na textové zprávy. Stačí například říci: „Siri, řekni Adamovi: Budu tam za 20 minut“, a tím odeslat zprávu. Modul navíc umí přehrávat hlasové zprávy přes reproduktory vozu. S Apple CarPlay můžete poslouchat veškerý obsah a hudbu iTunes z vašeho předplatného Apple Music, nebo Spotify. Užijte si mnoho audio aplikací s vestavěnými ovládacími prvky vozidla. Vyhledávejte interprety, alba nebo skladby. Podívejte se, co se hraje teď a co je na řadě. Funkční a jednoduchá aplikace Apple Mapy lze zobrazit na palubní desce vozu. Pomocí adres z vašeho e-mailu, zpráv, kalendáře a kontaktů dokáže Apple CarPlay předvídat kam chcete jet. Po cestě můžete hledat blízké čerpací stanice, restaurace, kavárny a další. Nebo se můžete jen zeptat: "Siri, kde je nejbližší supermarket?".

Po připojení Android smartphonu k informačnímu a zábavnímu systému Vašeho automobilu Android Auto promítne operační systém Vašeho telefonu na displej infotainmentu automobilu. Pravda, na displeji auta Vám po připojení nebudou dostupné všechny funkce, které jste ve svém smartphonu zvyklí používat. To znamená, že připojením telefonu k vozu získáte přístup ke zjednodušené verzi smartphonu na displeji infosystému vozu. Integrace chytrého telefonu s infotainment systémem vozu ve výsledku nejen zjednodušuje používání telefonu za jízdy, ale také činí tento proces legální a hlavně bezpečný. Například připojením telefonu Android k autu budete moci nejen používat hlasitý odposlech za jízdy, ale budete mít rychlý přístup k aplikacím a funkcím svého telefonu na obrazovce infotainmentu vozu. Například budete mít přístup k navigačním mapám smartphonu, hudbě, telefonním hovorům, zprávám a aplikacím. Android Auto dostává pravidelné aktualizace za účelem integrace aktualizací navigačních map nainstalovaných ve smartphonu. Výrobci automobilů například nemohou vydávat aktualizace svých továrně instalovaných navigačních map infotainmentu tak často. To je nepopiratelná výhoda technologie Android Auto.